flag

Sokféle betegség van, de egészség csak egy...

Az emberi civilizáció történetében még soha nem volt annyira fontos téma az egészség, mint napjaink gyorsan élő társadalmában. Úgy gondoljuk, hogy az egészséges lét magától értetődő általános javunk, és csak akkor nyeri el legmagasabb értékét, ha megbetegszik* az ember.

 Ilyenkor többnyire számtalan vizsgálatot és kezelést kell alkalmazni, hogy újból egészségesek legyünk. Az egész embert gyógyító orvoslás nemcsak a tünetekkel foglalkozik, hanem azt is felismeri, hogy a tünet a szervezet első figyelmeztető jelzése. Ezért összetartozó, egységes egésznek tekinti a testet, a szellemet és a lelket, hiszen a bántalmakból könnyen betegség lesz és sokféle panaszt indítanak el.

Az egyén egységes egészként való szemlélete az alapja a hagyományos kínai orvoslásnak is, amelynek eredményei megjelennek saját, akadémikus orvoslási diagnosztikámban is. Rendszeres egészségellenőrzések segítségével igazíthatjuk az élettel és az egészséggel kapcsolatos elvárásainkat, hiszen „mindannyian egészségesen és fitten szeretnénk megöregedni.”

Ebben a szemléletben minden bizonnyal fontos szerepet játszik a betegséget előidéző okok elkerülése!

*a „beteg” szó eredete: középfelnémet kranc, azaz „gyenge”; a sovány, vékony, rossz, csekély, semmiség, szenvedő, nem egészséges, ájult szavak tartoznak a „ferde, görbe, hajlott” értelmében a fogalomkör alatt bemutatott szócsoporthoz. Egészen a késői középfelnémet nyelvig a betegre a régi germán elnevezést, a „kórságos, nyavalyás” szavakat használták a betegnek lenni, szenvedni valamiben jelentésre.

 

FIGYELJ A GONDOLATAIDRA, MERT SZAVAIDDÁ VÁLNAK

FIGYELJ A SZAVAIDRA, MERT CSELEKVÉSEDDÉ VÁLNAK

FIGYELJ A CSELEKVÉSEIDRE, MERT SZOKÁSAIDDÁ VÁLNAK

FIGYELJ A SZOKÁSAIDRA, MERT JELLEMEDDÉ VÁLNAK

FIGYELJ A JELLEMEDRE, MERT SORSODDÁ VÁLIK.